Советот за безбедност ќе расправа за потребата од прогласување кризна или вонредна состојба

0
110

МАКЕДОНИЈА

Советот за безбедност ќе расправа за потребата од прогласување кризна или вонредна состојба

Објавено пред 7 минути – 13 март, 2020

ОдГабриела Димковиќ-Мишевска

На барање на претседателот на државата Стево Пендаровски, во понеделник Советот за безбедност, проширен со министерот за здравство и началникот на Генералштабот на Армијата, ќе ја разгледуваат потребата за прогласување кризна или вонредна состојба поради коронавирусот. Претседателот Пендаровски смета дека се исполнети условите за прогласување кризна состојба на дел или на целата територија, но најави дека ќе ја разгледаат и можноста за прогласување вонредна состојба.

„Неколку години по ред имаме кризна состојба на јужната и северната граница. Кризна состојба се прогласува на предлог на Влада до 30 дена, а надвор од тоа Собранието може да продолжи. Ние неодамна ја продолживме таа кризна состојба на северната и на јужната граница во врска со мигрантската криза и потенцијалите таму нешто брзо да ескалира во негативна насока па да можеме да се справиме, меѓутоа можно е да се прогласи и кризна состојба во врска со епидемијата. Понатаму, постои можност за кризна состојба на цела територија поради вирусот бидејќи тоа е закана за националната безбедност. Неспорно е дека може да се прогласи и според Законот за управување со кризи. Третата варијанта, а морам да кажам дека сме многу далеку да донесеме таква одлука, е воведување вонредна состојба според членот 125 од Уставот, член кој никогаш не е активиран затоа што имало проценка дека тоа не е неопходно и која ако затреба точно ја покрива состојбата со заразни болести, односно загрозување на здравјето на граѓаните од поголем обем. На седницата на Советот за безбедност во понеделник ќе ги разговараме сите овие опции“, рече претседателот Пендаровски.

Негова лична оценка е дека, согласно денешната состојба, вонредна состојба не треба да биде воведена, но остави можност да се размислува и за таа опција во зависнот од новите информации. Пендаровски вели дека вонредна состојба во услови кога е распуштен парламентот прогласува преседателот на државата.

„Собранието во овој момент е распуштено, во ваков случај претседателот воведува вонредна состојба. И за генералната јавност да биде појасно и да нема мистификација, улогата на Армијата при евентуална вонредна состојба ќе биде слична на улогата на Армијата во она што го прави во кризните региони во делот на бегалците. Значи прилично лимитирана улога, и тука нема никаква опасност дека Армијата може да ја прошири својата дејност надвор од она што е најзина уставна улога“, рече претседателот.