Волонтерски помагаме уште на границите да се спречи ширењето на заразата

0
137

Имаме две групи кои се сега активни на теренот: на граничните премини дежураат околу триесетина волонтери, а со мигрантите околу четиресетина, вели Сузана Тунева-Пауновска од Црвениот крст

 „Од каде доаѓате?“, „Дали имате покачена температура, кашлица“, „Ова се телефони на кои треба да се јавите доколку почувствувате симптоми на болеста“… се прашањата кои веќе со недели волонтерите на Црвениот крст ги упатуваат на оние патници кои на граничните премини влегуваат во Македонија. Целта е што порано да се добијат информации за евентуално заразени-болни лица кои доаѓаат од странство и со што благовремено ќе се попречи ширењето на корона вирусот. Посебно се ризични контакти со лицата кои доаѓаат од кризните подрачја-држави во кои веќе има голем број на заразени – Италија, Германија, Франција… 

-На граничните премини Блаце, Табановце, Деве Баир, Ќафасан, но и околу следењето на мигранитите кои навлегуваат во Македонија и се потенцијални носители на вирусот од 20 февруари се ангажирани околу осумдесетина наши волонтери. Имаме две групи кои се сега активни на теренот: на граничните премини дежураат околу триесетина волонтери, а со мигрантите околу четиресетина. Тие не штедат сили само за да се помогне што подобро да ја пребродиме ситуацијата со корона вирусот, ни вели Сузана Тунева-Пауновска од Црвениот крст.

Повеќе прочитајте на следниот линк: https://skopskoeho.mk/volonterski-pomagame-ushte-na-granitsite-da-se-sprechi-shireneto-na-zarazata/