Kривични пријави против 11 лица што не ги почитувале мерките за самоизолација

0
68

Полицијата поднесе кривични пријави против 11 лица што не ги почитувале препораките за епидемијата на коронавирусот. Битолската полиција поднесе кривична пријава против З. Т. (43), Т. Т. (41), Е. Т. (18) од Битола и М. А. (18) од Скопје поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело непостапување според здравствените прописи за време на епидемија. На 14 март З. Т. влегол во земјата преку Грција заедно со М. А и Е. Т., кои доаѓале од Италија, поради што сите потпишале изјава за самоизолација од 14 дена и примиле писмена наредба од Министерството за здравство. На 19.3.2020, при проверка од полициски службеници, пријавените заедно со Т. Т. биле затекнати надвор од домот, односно не се придржувале до изречените мерки од Министерство за здравство.

ОВР Прилеп поднесе кривична пријава против Х. С. (32) од Прилеп, кој на 17.3.2020 допатувал од ризична земја на граничниот премин Деве Баир, каде што потпишал изјава дека ќе ги почитува мерките и препораките за спречување пренесување на коронавирусот и добил наредба за самоизолација во својот дом во времетраење од 14 дена, но на 19.3.2020, при проверки на полициски службеници, пријавениот не бил пронајден во својот дом во с. Големо Коњари.

ОВР Прилеп поднесе кривична пријава против Д. К. (35) од Прилеп, кој на 17.3.2020 допатувал од ризична земја на граничниот премин Меѓународен аеродром „Скопје“, каде што потпишал изјава дека ќе ги почитува мерките и препораките за спречување пренесување на коронавирусот и добил наредба за самоизолација во својот дом во времетраење од 14 дена. На 19.3.2020, при проверки на полициски службеници, пријавениот не бил пронајден во својот дом на улицата Пере Тошев“.

ОВР Прилеп поднесе кривична пријава против С. Л. (24) од с. Житоше, општина Долненикој, кој на 17.3.2020 допатувал од ризична земја на граничниот премин Деве Баир, каде што потпишал изјава и добил наредба за самоизолација во својот дом во времетраење од 14 дена, но на 19.3.2020, при проверки на полициски службеници, не бил пронајден во својот дом.

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Кавадарци поднесе кривична пријава против Г. В. (42) од с. Возарци, Кавадаречко, кој на 19.3.2020, при проверка од полициски службеници, било констатирано дека иако потпишал изјава за самоизолација од 14 дена и примил писмена наредба издадена од Министерството за здравство, не се придржувал на изречените мерки за самоизолација.

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Кавадарци поднесе кривична пријава против Б. С. (45) од с. Сирково, општина Росоман. На 19.3.2020, при проверка од полициски службеници, било констатирано дека иако на 18.3.2020 потпишал изјава за самоизолација од 14 дена и примил писмена наредба од Министерството за здравство, тој не бил пронајден дома.

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Кавадарци поднесе кривична пријава против А. Н. (47) од с. Сопот. На 18.3.2020 во с. Сопот, при проверка од полициски службеници во домот на пријавениот, било констатирано дека иако на 17.3.2020 потпишал изјава за самоизолација од 14 дена и примил писмена наредба од Министерството за здравство, тој не се придржувал на мерките.

СВР Штип поднесе кривична пријава против В. Н. (32) од с. Звегор, Делчевско, кој на 17.3.2020 во 4.20 часот на граничниот премин Деве Баир допатувал од Словенија. При проверка во неговиот дом во селото Звегор полицијата не го пронашла дома.