Нов Зеланд се подготвува за општа изолација

0
60

На Нов Зеланд од полноќ стапува во сила одлуката според која граѓаните нема да можат да ги напуштаат домовите освен во одредени случаи.

Предвидено е и сите институции и објекти, што не мора да работат ќе бидат затворени, како и училиштата. Мерката ќе биде во сила еден месец.

Пропишана е и оддалеченост помеѓу луѓето до минимум два метра.

Нов Зеланд е меѓу првите земји што воведе обврзна самоизолација за сите луѓе кои допатуваа од странство и прва држава што ги забрани јавните собири.

На Нов Зеланд во моментот 155 луѓе се заразени со новиот коронавирус.