Неславни биланси: Македонија рекордер во регионот според заболени и број на жители!

0
140

Тоа значи дека на „прав пат“ ја надминавме бројката од 100 заразени на еден милион жители, со што постигнавме неславен рекорд во однос на соседните земји, оставајќи ги зад себе Грција so 83 заразени на еден милион, Албанија со 60 заразени на еден милион, Србија со 52 заразени на милион жители и Бугарија со 35 заразени, пишува Денешен.мк.

Во свтески рамки неславниот рекорд веќе неколу денови го држат Швајцарија со 1. 300, Италија и Шпанија со по околу 1. 200 заразени. Има и пофрапантни бројки, како тие за Исланд, Луксембург, Андора и сл. но тоа се мали земји кои успеале да тестираат огромен процент од популацијата, за разлика од другите.

Сепак, податоците за овие земји покажуваат дека бројките кај сите други држави ќе бидат драстично поголеми ако се спроведе посеопфатно тестирање.

Оригиналниот текст погледнете го овде.