Земјите од Г20 ќе вложат 5.000 милијарди долари за спас на светската економија

0
66

Земјите од Г20 решија за спас на глобалната економија од пандемијата на коронавирусот да инвестираат 5.000 милијарди долари. Веста беше објавена по одржаната видеоконференција.

„Невидената пандемија на коронавирусот е моќен потсетник за нашата меѓусебна поврзаност и ранливост. Овој вирус не почитува граници. Борбата против пандемијата бара транспарентен, силен и добро координиран одговор, базиран на наука и со дух на солидарност. Ние сме многу посветени да покажеме обединување против оваа заедничка закана“, се вели во официјалото соопштение на Г20.

Земји во групата Г20 се Аргентина, Бразил, Кина, Германија, Индонезија, Јапонија, Австралија, Канада, Франција, Италија, Индија, Мексико, Јужна Кореја, Русија, Турција, САД, Јужна Африка, Саудиска Арабија, Велика Британија и Европската Унија.