Експертите ги повикуваат пушачите да ги остават цигарите поради коронавирусот

0
340

Здравствените експерти ги предупредуваат пушачите да ги остават цигарите и тутунските компании да престанат да произведуваат и продаваат производи од тутун за да се намали ризикот од зараза со корнавирус.

„Најдобро што може да направи тутунската индустрија во борбата против Ковид-19 е во истиот момент да престане со производство, маркетинг и продажба на тутун“, рече Ган Кван, здравствен претставник и директор на меѓународниот сидникат во борбата против туберкулозата и болестите на белите дробови.

Група експерти од подрачјето на респираторните болести и специјалисти за болести на белите дробови исклучиво се загрижени за влијанието на Ковид-19 на 1,3 милијарда пушачи во светот, особено во оние држави во кои здравствените системи не се најдобри.

Познато е дека пушењето го ослабува имунитетот, го прави послаб во реакција против инфекција. Пушачите може исто така да имаат болест на белите дробови или намален капацитет на белодробието, што значително го зголемува ризикот од поголемо заболување.

Кван упати апел до сите влади во светот да имаат морален императив советувајќи ги пушачите да престанат со тоа.

„Ова е апсолутно најдобро време да се престане со пушење“, порача тој.

Неговиот синдикат објави истражување во кое се наведува дека меѓу големиот број пациенти заразени со коронавирус во Кина или другите земји биле пушачи и дека кај нив болеста се ширела побргу и имала поголеми компликации, како што е отежнато дишење.

Студијата била спроведена на повеќе од 1.000 пациенти, а во неа се наведува дека пушачите, било да се поранешни или сегашни, поминуваат главно полошо од другите заразени со коронавирус.

И СЗО и Европскиот центар за контрола и превенција на болестите исто така предупредуваат дека пушењето ги изложува луѓето на сериозни компликации со болеста Ковид-19.