ВМРО-Народна партија: Подобро целосен карантин од две недели, отколку рестриктивен полициски час

0
144

ВМРО-Народна партија во принцип ги поддржува заложбите за порестриктивни мерки во борбата со коронавирусот  Ковид-19, но смета дека одлуката за уште порестриктивен полициски час кој ќе почнува од 16 часот си има одредени слабости.

„Прво, во контекст на борбата, скратувајќи го времето на граѓаните да можат да ги извршуваат своите елементарни обврски (банка, маректи, аптека) се создаваат поголеми метежи, а на тој начин се отвора поголема опасност од ширење на заразата.

Второ, економскиот, а воедно и општествениот живот во државата каде времето е многу нерационално избрано, така што за огромен број работни луѓе ќе мора да се кратат смени и работното време, а да не зборуваме каков удар ќе биде тоа за земјоделците и сточарите чија работа воопшто не зависи од работно време. За жал, мораме да констатираме дека и покрај досегашните рестриктивни мерки, какви-такви, автобусите на јавните превозници, но и халите на фабриките се преполни со луѓе и работници“, се вели во соопштенеито.

Затоа ВМРО-Народна партија смета дека почетокот на полицискиот час од 16 часот е многу рестриктивен период за кој не знаеме какви ефекти ќе донесе, но дека сигурно ќе може да го наруши основниот економски ритам на животот.

ВМРО-Народна партија ја обновува својата идеја дека е подобро да запре функционирањето на целата држава во рок од две недели со работа, па ако треба истата мерка да се продолжи за една недела тотален карантин, со што сигурно би имало поголем ефект отколку сегашната рестриктивна мерка