Пендаровски: Куманово треба да се изолира како што беше направено со Дебар

0
67

МАКЕДОНИЈА

Пендаровски: Куманово треба да се изолира како што беше направено со Дебар

Објавено пред 1 час – 16 април, 2020

ОдКристијан Ландов

Владата во следните 24 часа треба да одлучи какви мерки ќе се воведат во Куманово и дали ќе се примени истиот модел како во Дебар, посочува претседателот Стево Пендаровски, според кого, ситуацијата во Куманово е многу лоша.

„Ситуацијата во Куманово е лоша. Трендовите се негативни, сосема независно од последните вести поврзани со градоначалникот. Таму една од најголемите тешкотии предизвикува фактот што има приличен број, сразмерно со другите општини, заразени здравствени работници во главната болница“, посочи Пендаровски.

Тој смета дека треба да се применат истите методи како во Дебар, каде што беше прогласена кризна состојба и карантин.

„По реферирањето на надлежните министри и дискусијата, беше заклучено дека сите ресурси на државата се насочени кон справување со пандемијата на коронавирусот. Ситуацијата во Куманово се усложнува, таму се распоредени дополнителни човечки ресурси. Мојот став за Куманово е дека таму ќе треба да се примени моделот од Дебар и Центар Жупа. Со оглед на бројот на жители, претставува потенцијална опасност за ширење на вирусот“, објасни Пендаровски.

Претседателот рече дека Скопје ќе биде предмет на засилен мониторинг и анализи кога е во прашање коронавирусот, а воедно дека и ефективно се спроведуваат насоките од СЗО.