Привршува реконструкцијата на Пластичарска, сега уште сообраќајната култура да се среди

0
48

Привршува првата фаза од реконструирањето на познатата Пластичарска улица. Имено, со нанесување на завршниот асфалтен слој, викендов, екипите на Град Скопје ја финализираа првата фаза од проширувањето и реконструкцијата на булеварот Никола Карев, позната како Пластичарска улица. Сега наликува на современа сообраќајница која има 4 сообраќајни ленти, велосипедска и пешачка патека и средишно зеленило.

Градежните работи викендов се изведуваа на потегот од крстосницата со ул. Самоилова во близина на амбасадата на САД до влезот во касарната „Илинден“, а со реконструкцијата на улицата од клучката Бит-пазар во вкупна должина од 1.440 метри, Скопје доби уште едно ново булеварско решение.

Сега останува на овој дел од булеварот да се воведе и поголема сообраќајна култура, бидејќи сведоци сме дека и порано пред реконструкцијата, но и сега, повторно едната коловозна лента се користи за привремен паркинг, а тротоарот за излог.

Инаку, од Град Скопје соопштуваат дека во тек е проектирањето на втората фаза која ќе опфати градежни активности на потегот од влезот во касарната „Илинден“ до спојувањето со булеварот Словенија, како и изградба на голема клучка кај Тетовска трошарина.