До претседателот ќе биде доставен предлог за утврдување вонредна состојба

0
70

Владата на вчерашната 67. седница донесе заклучок да поднесе предлог до претседателот на државата, Стево Пендаровски, врз основа на членот 125 од Уставот да утврди постоење вонредна состојба за период од 8 дена, почнувајќи од денеска, 15 јуни, до 22 јуни.

Предлогот се поднесува заради спроведување предвремени избори за пратеници во Собранието на Република Северна Македонија со мерки за заштита на јавното здравје во услови на пандемија прогласена од Светската здравствена организација, што ја зафати и нашата држава.