Дежурните служби во здравствените домови достапни за неопходна здравствена услуга

0
305

За време на празничниот викенд, сите граѓани кои имаат потреба од здравствена услуга може да се обратат во најблискиот здравствен дом, каде е обезбедена 24 – часовна покриеност со екипи од Итната медицинска помош и Домашна посета.

Како што соопшти вчера Министерството за здравство, во Скопје – дежурните ординации во трета смена, во недела и празници работат поликлиниките Јане Сандански, Чаир, Ченто, Шуто Оризари, Ѓорче Петров, Драчево и Бит Пазар. Со вообичаено работно време функционира и единицата за домашно лекување.

Во Охрид и околината, пациентите можат да се обратат во Службата за ИМП, а по потреба пациентите се упатуваат во Општа болница Охрид.

Центарот за јавно здравје Охрид викендов ќе има дежурни служби во одделението за лабораториска дејност-микробиологија за прием и вршење редовни микробиолошки анализи, денеска, од 8 до 12 часот.

Ковид-пунктот во Охрид е достапен денеска од 8 до 12 часот за закажаните пациенти преку „МојТермин“ за земање материјали за тестирање на Ковид-19.

Во Струга, како што соопшти Министерството, е обезбедена 24-часовна здравствена заштита преку дежурни лекарски екипи во службата за Итна помош и домашна посета (контакт телефон: 076/203 533).

Во реонот на Дојран, обезбедена е здравствена заштита со дежурна екипа од Општа болница со проширена дејност – Гевгелија во амбулантата во Дојран од 8 наутро до 20 часот навечер, по што граѓаните ќе можат да се обратат во службата за ИМП, која функционира на повик (контакт телефон 070/393961).

Во рамки на Здравствен дом Берово, обезбедена е 24-часовна покриеност од службата за ИМП (контакт телефон: 078 447 603, 033 471 002).

Во реонот на Преспа и Ресен, Здравствениот дом во Ресен обезбедува 24-часовна покриеност од службата за ИМП, која има на располагање за претстојниот викенд две медицински екипи.

– Здравствен дом Ростуше ќе обезбеди континуирана здравствена заштита преку службата за ИМП во реонот на Маврово и околните населени места, наведуваат од Министерството.