ЕУ ќе ја ревидира листата на „пожелни“ земји

326

Амбасадорите на земјите-членки на ЕУ ќе разговараат за привремените ограничувања воведени за патување во ЕУ и можното укинување на тие мерки на денешниот состанок во Брисел.

На списокот на земји кои не се членки на ЕУ, на кои им е дозволено патување, се: Австралија, Канада, Грузија, Јапонија, Нов Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кина, којашто е условена со принцип на реципроцитет.

Српските медиуми, повикувајќи се на дипломатски извори во Брисел јавуваат дека не се очекува да се смени списокот на држави, односно дека Србија повторно ќе се најде на неа. Дипломатски извори во Брисел наведуваат дека, иако е подобрена, епидемиолошката состојба во Србија сè уште не ги исполнува поставените критериуми на Советот на ЕУ кога станува збор за бројот на заразени на 100.000 жители, што треба да биде околу 16 или под 25 пациенти.

Како задолжителен критериум, при отворање на надворешните граници на ЕУ со трети земји, се зема епидемиолошката состојба во последните 14 дена, што треба да биде иста или подобра од просекот на ЕУ.

На 1 јули Србија беше на списокот на трети земји за кои беше дадена препорака за бесплатно патување преку границите на ЕУ, но поради влошувањето на епидемиолошката состојба, таа беше отстранета кон средината на јули.