Историска пресуда – депортирани мигранти вратени во Италија

0
288

Петмина мигранти од Еритреја со пресуда од италијанскиот суд, вратени се во Италија легално, пишува дневниот весник „Авенире“.

Пред десет години 89 мигранти од Африка, меѓу кои биле и Еритрејците, биле спасени од брод благодарение на италијанската крајбрежна стража, а потоа сместени во затвор, па протерани во Либија, што е спротивно на меѓународната декларација, која Италија ја потпишала уште во 1951 година, да не се враќаат мигранти во земји кои се опасни за нивната безбедност.