Избори во Црна Гора: ДПС освои 30 мандати, коалицијата „За иднината на Црна Гора“ – 27 мандати

421

Државната изборна комисија на Црна Гора (ДИК) ги објави прелиминарни резултати врз основа на 98,55 од обработениот примерок, според кои Демократската партија на социјалистите освои 35,12, а коалицијата „За иднината на Црна Гора“ 32,52 проценти од гласовите.

Коалицијата „Мирот е наша нација“ освои 12,55 проценти, „Црно на бело“ 5,57, Социјалдемократите 4,09, Бошњачката партија 3,81, СДП – Силна Црна Гора 3,14, Албанската листа 1,61 и Албанската коалиција Едногласно 1,16 проценти. Хрватската граѓанска иницијатива освоила 0,27 проценти, а Хрватската реформска партија 0,13 проценти од гласовите и според овие резултати на ДИК, тие не го поминаа цензусот.

Гласале 76,68 проценти од регистрираните избирачи, од кои 403.642 се важечки гласачки ливчиња. Вчерашните парламентарни избори во Црна Гора беа единаесетти по воведувањето на повеќепартискиот систем во земјата и петти по прогласувањето на независност. Парламентарните избори ги следеа 2.089 набљудувачи, од кои 265 странски.

Изборната листа „Одлучно за Црна Гора! ДПС – Мило Ѓукановиќ освои 30 мандати, а коалицијата „ За иднината на Црна Гора“ – 27, објави Центарот за мониторинг и истражување (ЦЕМИ) објави врз основа на 95 проценти од обработениот примерок.

Според ЦЕМИ, коалицијата „Мирот е наша нација“ освои десет места, а платформата „Црно-бело“ освои четири. Социјалдемократите и Бошњачката партија освоиле по три места, Социјалдемократската партија (СДП) – две, а Албанската листа и Албанската коалиција по едно место. Според ЦЕМИ, Хрватската граѓанска иницијатива (ХГИ) и Хрватската партија за реформи не освоиле никакви места.

Гласале 76,68 проценти од регистрираните избирачи, од кои 403.642 се важечки гласачки ливчиња. Вчерашните парламентарни избори во Црна Гора беа единаесетти по воведувањето на повеќепартискиот систем во земјата и петти по прогласувањето на независност. Парламентарните избори ги следеа 2.089 набљудувачи, од кои 265 странски.