Израел повторно ја затвори земјата, граѓаните незадоволни

370

Израел е меѓу земјите со најголем број заразени со коронавирус. Владата затоа воведе нов локдаун. Таа одлука наиде на отпор кај населението, пишува „Дојче веле“.

Земјата беше во локдаун и за време на Пасха, еврејски празник во април, кога изостанаа сите видови прослави. Израелската влада сега одлучи по вторпат да забрани движење – само неколку часа пред почетокот на еврејската Нова година.

Одлуката за повторно воведување забрана за движење ја дели нацијата. Според новите правила, на Израелците им е дозволено да се оддалечат максимум еден километар од своите домови. Долг список на ограничувања и исклучоци беше објавен во четвртокот.

„Ситуацијата е апсурдна. Нема доверба во одлуката за ново затворање на земјата“, вели Анат Дример. Последното купување го извршила на пазар во Ерусалим. „Многумина се бесни и збунети во исто време. Не беше добро подготвено. Ниту минатиот пат немаше јасна стратегија да се излезе од локдаунот. И сега започнува нов циклус на ужас”.
Економијата сè уште не е закрепната.

Анат Дример е актерка и нема работа од почетокот на пандемијата. „Не знам кога повторно ќе можеме да работиме нормално и дали некој ќе се грижи за нас. Имам впечаток дека многу работи се прават само заради политички и религиозен притисок“.

Израелската економија сè уште не е закрепната  од првата блокада што се случи во март и април. Премиерот Бенјамин Нетанјаху тогаш доби пофалби од сите страни за начинот на кој ја решава кризата и работи на борбата против пандемијата.

Но, од тогаш, критиките кон владата растат: веќе со месеци граѓаните протестираат секоја недела пред резиденцијата на премиерот во Ерусалим. Причината е неговата афера со корупција, но и начинот на кој владата ја решава кризата со коронавирусот.

Израел сега е меѓу земјите со најголем број заразени. Но, додека бројот на нови случаи продолжи да расте во последните неколку недели, политичарите, медицинските лица и ултраортодоксните донесувачи на одлуки само одлучија регионално да ги ограничат ноќните излегувања во градовите и градските квартови.

Нејасната насока и попустливост на владата кон разни интересни групи налути многу граѓани. Претседателот Реувен Ривлин призна дека израелското раководство ги разочарало граѓаните. „Го разбирам чувството на збунетост, несигурност и страв кај многу граѓани. Разбирам и пред сè сакам да се извинам за тоа”, рече Ривлин.

Одлуката за повторно воведување забрана за движење ја дели нацијата. Според новите правила, на Израелците им е дозволено да се оддалечат максимум еден километар од своите домови. Долг список на ограничувања и исклучоци беше објавен во четвртокот.

„Ситуацијата е апсурдна. Нема доверба во одлуката за ново затворање на земјата“, вели Анат Дример. Последното купување го извршила на пазар во Ерусалим. „Многумина се бесни и збунети во исто време. Не беше добро подготвено. Ниту минатиот пат немаше јасна стратегија да се излезе од локдаунот. И сега започнува нов циклус на ужас”.
Економијата сè уште не е закрепната.

Анат Дример е актерка и нема работа од почетокот на пандемијата. „Не знам кога повторно ќе можеме да работиме нормално и дали некој ќе се грижи за нас. Имам впечаток дека многу работи се прават само заради политички и религиозен притисок“.

Израелската економија сè уште не е закрепната  од првата блокада што се случи во март и април. Премиерот Бенјамин Нетанјаху тогаш доби пофалби од сите страни за начинот на кој ја решава кризата и работи на борбата против пандемијата.

Но, од тогаш, критиките кон владата растат: веќе со месеци граѓаните протестираат секоја недела пред резиденцијата на премиерот во Ерусалим. Причината е неговата афера со корупција, но и начинот на кој владата ја решава кризата со коронавирусот.

Израел сега е меѓу земјите со најголем број заразени. Но, додека бројот на нови случаи продолжи да расте во последните неколку недели, политичарите, медицинските лица и ултраортодоксните донесувачи на одлуки само одлучија регионално да ги ограничат ноќните излегувања во градовите и градските квартови.

Нејасната насока и попустливост на владата кон разни интересни групи налути многу граѓани. Претседателот Реувен Ривлин призна дека израелското раководство ги разочарало граѓаните. „Го разбирам чувството на збунетост, несигурност и страв кај многу граѓани. Разбирам и пред сè сакам да се извинам за тоа”, рече Ривлин.