Мицкоски: По 29 години зборуваме за истите цели како во времето кога се создаваше државата

293

Денес се одбележуваат 29 години независност, 29 години на искушенија, подеми и падови, вели лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски во честитката по повод Денот на независноста, нагласувајќи дека и по 29 години  зборуваме за истите цели како во времето кога се создавала државата – Европска Унија, силна економија, сигурност.

„Тоа покажува дека тоа се вистинските вредности кон кои се стремиме, но фактот што не сме ги исполниле досега покажува дека власта не успеваа во својата мисија. Во нашата татковина не’ има секакви, од повеќе етнички припадности и вери. Но, не’ обединува заедничката мисла за подобар живот, за среќа и успешност која ја нема нашата земја“, вели Мицкоски.

Тој оценува дека не ги исполнуваме целите на генерацијата која се изборила за независноста, затоа што „имаме држава со слаби институции, земја потопена со криминал и корупција, намачен и сиромашен народ. Мафија која управува со државата и сака да управува со животите на луѓето“.

„Нашата генерација е тука и чекаме нова шанса. Македонија не успева затоа што на народот му треба пресвртница која ќе ги направи заедничките животи подобри и поуспешни“, вели Мицкоски.

Според партискиот лидер, потребни ни се промени кон подобро, а за тоа, како што вели, треба работа и ангажман на секој еден од нас и да разбереме дека секој е создавач на својата судбина и среќа.

„Од нас зависи се’. Затоа мора заеднички да се избориме, да немаме богата влада а сиромашен народ, влада која има удобства а народ кој живее на вересија. Македонија мора да успее и има енергија за пресврт кој ќе донесе исполнување на нашите идеали. Идеалите го дефинираат нашето постоење, а Македонија мора да успее и нема опција за друго. Мафија или Македонија. Да веруваме во себе, да веруваме во Македонија. Честит празник на татковината, да ни е жива и долговечна европска Македонија. Да се избориме за заедничката среќа“, додава Мицкоски.