Нефи Усеини и брат му пуштени на слобода со гаранција од 850 илјади евра

342

Имотот вреден 850 илјади евра е доволен како гаранција дека браќата Нефи и Ибро Усеини нема да избегаат од земјава и да бидат недостапни за органите на прогонот, тврди претседателот на охридскиот суд, Васил Баткоски, за „Макфакс“.

Секоја друга мерка според него е безначајна, бидејќи хипотеката на имотот е доволна гаранција. Двајцата биле пуштени на слобода вчера околу пет часот попладне и сега ќе се бранат од слобода.

„Имавме понуда на гаранција во висина од 850 илјади евра, проценета од овластен проценител со хипотека. По редот на законот, предлогот се достави до Јавното обвинителство, тие дадоа позитивно мислење за прифаќање на гаранцијата. Кривичниот совет одржа седница, со оглед на постапката се води по предлог на Јавното обвинителство, ние ја прифативме гаранцијата“, вели судијата Баткоски.

Браќата Усеини во притвор беа 16 денови, а судот не одобри нивно ослободување кога тие понудија 30 илјади евра како гаранција дека нема да избегаат, влијаат на сведоци, да избегаат или да го повторат делото. Судењето за нив е закажано за 22 септември во охридскиот суд.

Двајцата беа приведени поради нападот на нивниот сограѓанин Спиро Топалоски.