Нема договор за Гоце Делчев – продолжуваат средбите на историчарите

0
108

Македонските и бугарските историчари не постигнале напредок во однос на Гоце Делчев, но мал напредок е постигнат во делот на учебниците за средновековието. Во однос на Свети Кирил и Методиј е постигната согласност дека се сесловенски и христијански просветители.

По дводневниот состанок во Скопје, членовите на македонско-бугарската Билатерална мултидисциплинарна комисија за историски и образовни прашања договориле нова средба до крајот на годинава и уште пет наредната година.

„Молам за трпение и поголема емпатија и кон нас и кон колегите од Бугарија, за да можат прашањата да бидат дискутирани со што помалку емоции и тензии. Само на тој начин можат да се надминат работите“, порача копретседавачот на комисијата од македонска страна, Драги Ѓоргиев.

Неговиот бугарски колега Ангел Димитров вели дека на комисијата воопшто не станало збор за македонскиот јазик и дека тоа е тема за која треба да разговараат лингвистите.

Комисијата заседаваше по пауза од речиси една година, а досега има препорачано заедничко одбележување на пет историски личности од значење за историјата и културата на македонскиот и бугарскиот народ, но и за другите народи на Балканот и во Европа – Свети Кирил и Методиј, Свети Климент, Свети Наум и цар Самуил.

Усвоени за препораки и за подобрување на учебниците по историја за шесто одделение во земјава и петти клас во Бугарија, кои се однесуваат на античкиот период од минатото, како и препораки за подобрување на учебниците за 7 одделение.