Нова одлука во Србија – сите кои се враќаат во земјата мора да се пријават во здравствениот систем

349

Од утре од 18 часот во Србија стапува на сила нова одлука – сите државјани на Србија кои ќе се вратат од земји каде има голем број заболени од коронавирус мора да се пријават во здравствениот систем.

Оние, пак, кои имаат симптоми мора веднаш да се јават кај лекар.

Епидемиологот и член на Кирзниот шраб, Предраг Кон, рекол дека граѓаните кои се враќаат во земјата имаат обврска електронски да се пријават во здравствениот систем, затоа што не би било добро сите да се упатат во ковид амбулантите.

Кон рекол дека се очекува во земјата неделно да влегуваат по 50.000 луѓе и дека ниту една инспекција или контрола на мерката за самоизолација не би можела да го издржи тоа.