Опасен експеримент: На Флорида пуштаат 750 милиони генетски модифицирани комарци

503

Локалните власти го одобрија планот за пуштање на повеќе од 750 милиони генетски модифицирани комарци на Флорида Кис во 2021 и 2022 година, и покрај противењето на локалното население и здруженијата за заштита на животната средина.

Проектот е одобрен од државната Агенција за заштита на животната средина во мај, а целта е да се тестираат видови на генетски модифициран комарец како алтернатива за прскање на големи количини инсектициди, јавува Си-ен-ен.

Видот на комарци aedes ae Egypti, кој живее на Флорида, шири неколку смртоносни болести, како што се зика, денга и жолта треска.

Генетски модифицираниот вид комарец е изменет така што од положените јајца се раѓаат женки кои умираат во фазата на ларва, пред да се изведат и да растат доволно за да започнат да се хранат со крв и да шират болести.

Само женката комарец се храни со крв, која ѝ е потребна за да создаде јајца.

Мажјаците се хранат само со нектар и затоа не пренесуваат болести.