Поведена истрага за бесправно градење објект пред ТЦ „Мавровка“

364

Основното јавно обвинителство Скопје донесе наредба за спроведување истражна постапка против едно лице поради бесправно градење од член 244-а став 1 од Кривичниот законик.

„Осомничениот, во текот на месеците јуни и јули, во својство на инвеститор, градел објект со површина од 330 м2 пред трговскиот центар ‘Мавровка’ во Скопје, без притоа да добие одобрение за градба од надлежен орган.

Со цел обезбедување на присуството на осомничениот во текот на постапката, надлежниот јавен обвинител денеска до судијата на претходна постапка од Основниот кривичен суд Скопје достави предлог за определување мерки на претпазливост – забрана за напуштање на живеалиштето/престојувалиштето, обврска да се јавува повремено во Основниот кривичен суд Скопје, привремено одземање на патна или друга исправа за преминување на државната граница, односно забрана за издавање нова​“, соопшти обвинителството.