СЗО: Пандемијата во светот забавува, освен во Југоисточна Азија и источен Медитеран

373

Пандемијата на коронавирусот и натаму се шири, но растот на бројот на новозаразени и починати во светот забавува, со исклучок на Југоисточна Азија и источен Медитеран, објави Светската здравствена организација.

Во својот последен извештај за епидемиолошката ситуација објавен синоќа, СЗО истакнува дека двете Америки и натаму се најтешко погодени и половина од новите случаи и 62 отсто од 39 илјади починати во последната недела се од овие земји.

Во светот заразени се повеќе од 23,65 милиони луѓе, а 811 илјади се починати, стои во податоците на „Ројтерс“.

Југоисточна Азија, вториот најпогоден регион, забележа 28 % зголемување во нови случаи и 15 проценти повеќе смртни случаи. Повеќето од нив се во Индија, но вирусот бргу се шири и во Непал.
Во источниот Медитеран бројот на заболени се зголеми 4 проценти, но бројот на загинати опадна во последните шест недели, соопшти СЗО. Најбрз раст во однос на минатата недела бележат Либан, Јордан и Тунис во споредба со минатата недела.

Бројот на нови инфекции и смртни случаи во Африка опадна за 8 и 11 проценти, пред сè, поради опаѓањето на случаи во Алжир, Кенија, Гана, Сенегал и во Јужна Африка.

„Во Европа бројот на случаи се зголемува во изминатите три недели“, се вели во извештајот на СЗО, но мал пад од 1 процент е забележан во минатата недела, а бројот на смртни случаи паѓа во целиот регион.

Во регионот на западен Пацифик бројот на случаи опадна 5 проценти, пред сè , поради забавување на експанзијата во Јапонија, Австралија, Сингапур, Кина и во Виетнам.