Во Амстердам и Ротердам повеќе не е задолжително носењето маски на отворено

399

Амстердам и Ротердам го укинуваат задолжителното носење заштитни маски како мерка во борбата против ширењето на коронавирусот на места на кои се собираат многу луѓе.

Од понеделник маските веќе нема да бидат задолжителни на трговските улици, пазарите, но остануваат задолжителни во јавниот превоз. Обврската беше воведена на почетокот на август во време кога бројот на заразени бил во пораст и минималното растојание помеѓу луѓето од 1,5 метар не можел да се одржи поради големите метежи кои ги создавале посетители и туристите на овие локации.

Носењето маски во Холандија е задолжително само во јавниот градски и меѓуградски сообраќај, како и на траектите.