Во Словенија рекорден број новозаболени од коронавирус, можно е ново целосно затворање.

0
112

Во Словенија се потврдени 238 новозаболени од коронавирус од 3.281 тестиран примерок во последните 24 часа, а двајца пациенти со Ковид-19 починале, објави словенечката влада.

Тоа е 17 повеќе од претходниот ден и е нов рекорден број на дневни инфекции по потврдените 203 нови случаи со спроведувањето 3.391 тест во вторникот.

Во моментот 86 лица се хоспитализирани поради Ковид-19, од кои 15 пациенти се на одделенијата за интензивна нега, покажуваат новите податоци на Министерството за здравство.

Во последните 14 дена во Словенија се потврдени 1.812 случаи на зараза од коронавирус.

Ваквиот развој на вториот бран на епидемијата ги загрижува словенечките епидемиолози, а оваа недела владата објави изработка на план за тоа како да се дејствува во иднина доколку епидемиолошката состојба не се смири набргу.

Владиниот портпарол Јелко Кацин овие денови ги најави мерките што ќе ги преземе во екстремна ситуација доколку таа не се смири набргу и доколку капацитетите на болницата бидат преоптоварени со хоспитализирани поради Ковид-19. Кацин рече дека ќе се разгледа повторното затворање на движењата на границите на општините или регионите, како што беше пролетоска во првиот бран, иако премиерот Јанез Јанша тврди дека ситуацијата сепак може да се контролира доколку сите се придржуваат до епидемиолошките мерки.

Во моментот 86 лица се хоспитализирани поради Ковид-19, од кои 15 пациенти се на одделенијата за интензивна нега, покажуваат новите податоци на Министерството за здравство.

Во последните 14 дена во Словенија се потврдени 1.812 случаи на зараза од коронавирус.

Ваквиот развој на вториот бран на епидемијата ги загрижува словенечките епидемиолози, а оваа недела владата објави изработка на план за тоа како да се дејствува во иднина доколку епидемиолошката состојба не се смири набргу.

Владиниот портпарол Јелко Кацин овие денови ги најави мерките што ќе ги преземе во екстремна ситуација доколку таа не се смири набргу и доколку капацитетите на болницата бидат преоптоварени со хоспитализирани поради Ковид-19. Кацин рече дека ќе се разгледа повторното затворање на движењата на границите на општините или регионите, како што беше пролетоска во првиот бран, иако премиерот Јанез Јанша тврди дека ситуацијата сепак може да се контролира доколку сите се придржуваат до епидемиолошките мерки.