Забранет влез за пејачот Владо Георгиев во Црна Гора до 2030 година

0
56

Полициската управа на Херцег Нови му забрани влез на српскиот пејач Владо Георгиев во Црна Гора до 2030 година, соопшти адвокатската канцеларија Томановиќ, надевајќи се дека оваа одлука ќе биде поништена.

Како што се наведува, Министерството за внатрешни работи најпрво ја усвоило жалбата на канцеларијата на Томановиќ, која го застапува Георгиев, во која се наведува дека забраната за влез е законски неодржлива, бидејќи не е наведена причината поради која тој би бил забранет. Но, потоа полициското одделение во Херцег Нови на Георгиев му изрекло забрана за влез за 10 години.

„Во меѓународната правна практика, секогаш постои форма на деградирачки третман на индивидуа кога државата постапува без легитимна цел, непропорционално и наменско навредување на поединецот, затоа што странец има права загарантирани со бројни меѓународни правни документи при влез во земјата“, наведува адвокатската канцеларија.

Во соопштението се изразува уверување дека второстепениот орган ќе ја прифати правната аргументација и ќе ја откаже забраната за влез на Георгиев во Црна Гора.